25.10.07

Kolca mož

Ker sem danes po butastem videl statistiko vpisov na blogu, ki strmo upada, sem se odločil, da kdaj objavim tudi kaj čist mimo.... In ker se mi trenutno strašno, strašno kolca, sem se odločil, da vprašam strica Googla, zakaj je temu tako in kaj ga povzroča. Ugotovil sem, da je kolcanje nenadno krčenje trebušne prepone (diafragme), ploščate mišice, ki loči prsni koš od trebuših mišic. Kolcanje praviloma ni simptom bolezni, vendar v nekaterih primerih opozarja na določene zdravstvene težave, lahko da tudi zelo resne. Kolcanje je lahko tudi znamenje bolezni prebavnega sistema. Kolcanje lahko opozori tudi na dvig mišic trebušne prepone zaradi nabiranja tekočine v trebuhu. Kolcanje je lahko tudi posledica nekaterih psihičnih stanj. Napetost ali občutek tesnobe, ki trajata dlje časa, lahko povzročita nagle kontrakcije trebušne prepone. Kolcanje se lahko pojavi tudi kot posledica nepravilnega dihanja. Pri tem človek podzavestno požira velike količine zraka, ki širi želodec, kar nato povzroči krčenje trebušne prepone. Kolcanje najpogosteje mine spontano v nekaj minutah. Če bi ga radi prekinili, zadostuje že, da za nekaj sekund zadržimo dih. Upam da smo se vsi naučili kaj novega... :D Adijos!

6 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Moj cimer je enkrat kolcal od recimo 18h zvečer do polnoči, ko je zaspal - neprestano. Zjutraj pa naprej še kakšnih par ur.

Menda pa je (dolgotrajno) kolcanje nevarno za srce.

Anonimni pravi ...

Le kera je na tebe tok misla, da se ti je kolcal?:>

Lp, Nives

persson pravi ...

Ja dolgotrajno kolkcanje lahko vodi v odpoved srca. Sicer pa stricu googlu ni vse verjeti. V bistvu pomeni kolcanje le to, da nekdo misli nate.

Gregor Doler pravi ...

No sej, to sm čaku... Sm že mislu včerej dodati to opcijo ;)

Anonimni pravi ...

@persson: Se pravi, če kdo dolgo misli nate, te s tem lahko ubije.

bory pravi ...

Ja v bistvu če pod vsem tem potegneš črto je zaključek tak kot ga je povedu black ice. Dgrač se pa lahk nekateri tolažmo s tem da res mogoč kdo misli na nas, pa čeprav nam noče nič hudega...:D
Res da lahko škoduje srcu ampak jst še ni sm slišu da bi kdo umrl zarad tega, možno da je ampak te šanse so mikromajhne....