8.11.08

Spet francoz - JMJ

OK, včeraj sem zopet imel opravka s francozem, tokrat prijetnejše... S sestričem, sestrično in njenim fantom sem šel na koncert francoskega pionirja elektronske glasbe Jean Michel Jarre-a, ki je bil v LJ, v dvorani Tivoli. Če si pod pojmom "elektronska glasba" pomislil/a, da sem šel na nek tehno party, naj povem da se motiš. Njegova elektronika je bazirana na analognih instrumentih, sintetizatorjih, mešalkah, efektih, in še mnogo drugega. Niti enega računalnika na ali za odrom. Vsi zvoki so delani "na roke". JMJ bi naj začel koncert ob 20. uri in moram pohvaliti, za glasbenika njegovega kova, je na oder prišel s presunljivo majhno zamudo desetih minut. Najprej je nagovoril vse zbrane, povedal malo ozadja o njegovi glasbi Oxygene(vredno je omeniti da je ta plata izšla leta 1976 in je aktualna še danes), saj je v več kot 30 letih prvič koncentiral v Sloveniji. Predstavil je še njegove tri(3!) pomagače, ki so delali vsak na enih 8ih napravah. Nato so začeli "štromat".
Jarre na delu. Tam okoli 20 instrumentov okoli njega.
Moram rečt, da je bila glasba dokaj predelana, glavno nit pa so vseeno lepo obdržali(še danes si brungam nekatere dele...). Pohvalno je tudi dejstvo, kako se človek vživi v igranje. Mu je bolj dogajalo, kot nam, gledalcem:) Moram pa pograjati. Prekratko! Uro in 20min in konceta je blo konec. Potem je bilo ene 10min ploskanja in nato še ena solo od samega "šefa" za lahko noč. Drugo leto baje spet pride. Mmmm....
Naslovnica originalne plate iz leta '76
Evo, pa sem spet doživel nekaj novega! ;) Gregor P.S.: Aja, če slučajno prvič slišiš za JMJ, potem napišeš še kako moj sestrič razloži, kdo je Jean Michel Jarre: Si že slišal za Jarre-a? Ne. Si že slišal za Pink Floyd-e? Ah, seveda! Veš da so Pink Floyd-i koncentirali pred 100000 glavo množico? A res, a tulk veliko? Ja. No, Jarre pa drži svetovni rekord za koncert pred tremi miljoni in pol gledalcev!

Ni komentarjev: