3.10.08

Za zaprtimi vrati

Prejle sem se spomnil na tole knjigo, ki smo jo prebrali v srednji šoli. U bistvu ena izmed dveh knjig, ki so mi bili res všeč. Naslov druge zelo-všečne-knjige za tokratnji vpis ni pomemben:) No, verjetno se sprašuješ, "kako, kdaj in zakaj bi se šlovek spomnil na tako kratko, za večino bralcev nezanimivo zgodbo, ki bi jo lahko obnovili v eni sami povedi??" No, za tiste ki ne poznate dela oz. ste pozabili zgodbo, tule je tiste poved z opisom: Trije neznanci se znajdejo v isti sobi brez vrat, s tremi stoli, eno lučjo na steni in tremi zgodbami, preteklostimi, ki jih preganjajo. Še vedno nisem podal razloga, zakaj? No, razmišljal sem... Ljudje, ki me poznajo osebno, bi me verjetno v večini opisali kot zadržanega, celo sramežljivega(?). Se strinjaš? -No, do te zadržanost skoraj vedno pride iz pravzaprav preprostega razloga - v danem trenutki pač ne najdem neke pametne teme, ki bi povezala mene in sogovornika/co v nek spodoben pogovor. In tako, za razliko od nekaterih, raje molčim, kot bleknem kako butasto, nezanimivo ali sporno izjavo... Sej to je menda normalno, huh? -In mislim da celo vem kaj je temu krivec! Ni sicer zdaj to znanstveno dokazano, le moja domišlija at work. Gre pa takole - večino svojega dneva preživim ali na šihtu(izgovor čez poletje), ali na faksu(izgovor za ostali del leta), potem pa se zaradi utrujenosti ali zaradi večnega čakanja, da se mi bo zgodilo kaj zanimivega kar samo od sebe, najraje zleknem pred TV ali računalnik in čas preživljam kot vsak povprečni g33k(beseda ima tudi druge pomene, tokrat jo uporabljam za računalniške zasvojence). Potem pa človek(govorimo o meni) pride malo na svetlo, pa želi komunicirati s sočlovekom, pa mi po glavi začnejo padati ideje, o čem bi pa danes govorili, in izbiram lahko med -a- faksom(kar se mi zdi neprimerno za vsakega sogovornika, ki ni na istem faksu in zagotovo ne želi poslušati, kaj kateri predavatelj pri katerem predmetu hoče za tvojo seminarsko nalogo... na primer) ali -b- delom(ki pa je pravzaprav nezanimivo za vsakogar, saj se nikoli ne zgodi kaj vrednega za poročati...) ali pa opcijo -c- dogajanje na TV(ja vau, to ti je tema za polepšati dan, kajne? vidiš, kam ciljam?). In tako se obračajo in obračajo misli tam na podstrešju in zato sem pol ponavadi raje tiho in dam drugim priložnost da odprejo z meni sorodno temo(h kateri se lahko vključim pri debati). No, zdaj sem ti razkril razloge za zadržanost, kar pa niti ni zadosten razog, da bi se človek kar na vsem lapam spomnil neke knjige Za zaprtimi vrati... Ne, razlog je pravzaprav zelo banalen. -Razmišljal sem, kako dolgo bi si lahko, če bi nas nekdo zaprl v eno sobo, izmišljal nove in nove teme za pogovor, preden bi se vsem skupaj zmešalo. Mislim resno... Koliko materiala bi lahko človek potegnil iz sebe, če ne bi imel ničesar drguega za početi??

Naj pojasnem še, da je tole moje razmišljanje navdahnilo neskončno scroll-anje po trenutnih TV nanizankah, ki jih snemajo v hollywood-u. Mislim resno... Koliko domišljije imajo tile scenaristi, hudiča?! -Zakaj ne morem recimo imeti jaz samo toliko domišlije, da bi malo laže poiskal kaj pametnega za povedat? To me res jezi! Grrrr...

Morbidno pozdravljeni, Gregor P.S.: Pa da ne boš rekel/a, da se vedno samo pritožujem - danes sem že veliko bolj zdrav kot pretekla dva dni, kar je super in z veseljem svoje veselje delim s tabo! :)

17 komentarjev:

persson pravi ...

Gregor: Jaz sem knjigo bral že dolgo nazaj in se je bežno še vedno spominjam. Nevem kako dolgo bi človek zdržal zaprt. Če bi imel voljo, bi preživel, če pa možganov ne bi znal zaposliti pa bi se mu kaj kmalu zmešalo. Kje pa je ta meja pa je odvisno od človeka samega. Poznam ljudi, ki so lahko sami tudi 10 dni in jim ni dolgčas niti ne razmišljajo kaj slabega, poznam pa ljudi, ki jih že enourna samota skoraj ubije.
Torej univerzalnega odgovora ni, saj je vsak človeka nekako unikaten.

Zdaj pa k prvemu delu blogerskega prispevka. Težko je kogarkoli opisati, saj ne veš s kakšnim namenom je izrazil to željo. Veljam kot iskren človek in bom butnil kar direkt: Si zadržan, povečini malo tih, o sramežljivosti pa težko sodim. Dvomim, da je temu kriv fax ali delo ali neudeleževanje žurov. Vedeti moraš, da so veliko ljudem všeč bolj zadržani ljudje, ki raje opazujejo in se ne izpostavljajo, res pa je, da se takšni v družbi težko izpostavijo in jih je zato težje opaziti. Pa nič zato, tisti, ki želi, te bo opazil. Pri navezovanju prvih ali krstnih stikov s soljudmi, včasih pomaga (žal) tudi kakšen kozarček, ki malo sprosti "mišice" in razveže jezik. Ko pa z nekom najdeš kakšno skupno temu pa je prihodnjič trezen veliko lažje nadaljevati. Seveda to še zdaleč ne pomeni, da je potrebno vedno piti, hotel sem le reči, da včasih pa morda res ne škodi.

Aja pa še nekaj nevtralnih ali skoraj_nevtralnih tem za prebijanje ledu v pogovoru: ŠPORT, AVTOMOBILI (ne vžge pri bejbah), KOZMETIKA in COTE (vžge pri bejbah) in pa nenazadnje POLITIKA (tu je nevarnost, da se skregaš).

Grega, ta tvoj prispevek sem razumel tudi kot željo, da gremo kdaj na pir pa kako rečemo. :)

Anonimni pravi ...

Pero spet filozofiraš kjer ni treba, in ne filozofiraš kje je treba!

Mislim da je fant čist okej, in ne vem zakaj ga skušaš zvlečt v te črne brzice alkohola, zato, da bo ugajal družbi.

V bistvu se ne strinjam s tvojo trditvijo. Tudi zadržani ljudje so v večini še naprej zadržani ko so pijani, al pa totalno odprti in "fun". Amapk tu je pol nevarnost: zenske so prevec sluty, tipi pa prevec tecni. tak da v obeh primerih ni nic za pridobit. v prvem si se naprej tih, v drugem pa tak da se te vsi zapomnejo.
Ne moras stlacit narave cloveka v en kozarček rujnega...
Taki smo kot smo.eni pac bolj zgovorni (priznam bleknem velik butastih na ta racun ampak raje mam smeh ob bedarijah kot pa neprijetno tišino) drugi pa zadrzani. Sej ce je pravi prijatelj clovek, zna z tabo "ravnat" neglede na to kak si.

Anonimni pravi ...

pardon za double post. tam sm pozabu ene par smajlov na zacetku, da ne bo kdo mislu da sm tk grdo napadu petrčka:) je cist vredu peb, sam sarkastično sm se ga mal lotu:)
Lp

persson pravi ...

Pizda BaM! Ponavadi v javnosti ne uporabljam kletvic, a tokrat pa moram. PONAVLJAM: Pizda BaM!

Res sem napisal tako, da me mora človek malo oznati, da razume kako em mislil. Kljub tvojemu sarkazmu: nikogar ne spravljam temne vode alkohola in niti ne želim.

Grega je fajn pjeb in te lastnosti, ki e njemu zdijo malo moteče, ga delajo še žlahtnejšega in še bolj pristnega. S pitjem se teh laastnosti ne bo znebil in prav je tako. Lahko pa se prebije led. IN NIČ DRUGEGA!

Ne moras stlacit narave cloveka v en kozarček rujnega...

To pa drži BaM!

jure pravi ...

Peter no ne se jezit:P
sej ves da nism grd mislu, sam znam pa bit tvoj zebelj v peti ane, da se takle razfu*** pa kleješ tle na javnih straneh:)

Sej tut če ga ne vabiš direktno, si vseen napravu mal reklame, ker je dosti srednješolske mladine tle, ki bi jim moral biti ti kot profesor za zgled, ne pa promovirat alkohol kot da si v upravnem odboru od pivoarne laško:P

No kokr kol neki šale je blo, neki je res, neki ni.
No pa še prav si mi dal neki celo..
Pol je pa tak vse okej;)
Dobiš za kavo da se ogenj umiri:P
LP

Anonimni pravi ...

p.s 1: Niti malo mi ni jasno zakaj me je prijavilo kot jure in kako se je to zgodilo :S
Torej jure od prej = BaM

p.s. 2 : Grega sory ko sma se spravla pred tvoj prag pričkat:)

lp

persson pravi ...

@jure????
Zdej bom še tebi rekel PIZDA!

Ničesar nisem promoviral. Glede srednješolske mladine in vzora: Naj si najdejo boljši vzor, če sem jaz po tvojem mnenju slab vzor. Niti ne želim, da se zgledujejo po meni.

Pa še nekaj: Obstaja tudi brezalkoholno pivo. SAMO V VEDNOST, da ne bom pokvaril mladine. :)

Anonimni pravi ...

Se opravičujem narobe sem se izrazil prej nisme mislil tako direktno promoviral, ampak bolj tako inderektno oz. nehote si malo promoviral alkohol. Evo zdej sm se prav izrazu.

Drugače pa sej veš kaka je mladina, ce se po zgledujejo po Marilyn Mansonu (no sej ne obsojam kej, kokr sm slisu baje ful intelektualec, ampak ni mi vsec obnasanje, sam jebat ga prodaja se pa) zakaj se nebi po tep zgledoval:)
ko si tak lepo vzgojen:)

hehe

dej pa dost no..cene bo grega zapru blog al pa nama preprecu kometirat:)

Anonimni pravi ...

Pa mimgrede:

Pust jureta na miru ko je čist vredu pjeb!!!

:):):):):):):)

persson pravi ...

BaM: malo heca mora bit.

Oba lahk pokličeta za pjačo (bom raje tak rekel) pa bomo v živo ob kokakoli (še večji strup od pira) kakšno rekli o tem razmišljanju.

Anonimni pravi ...

Ja vela ane.
Torej grega jure luka in peter se gremo zastrupljat s kokakolo ce sm prav razumel? :)

persson pravi ...

Ja, a je na tem svetu še sploh kaj nenevarnega?

Pri športu se lahko poškoduješ, alkohol ubija, kokakola je še slabša za jetra, pri sexu se lahko okužiš z nevem čim vse, hitra vožnja je nevarna. Pa kaj sploh lahko še počnemo? Hodimo v šolo, cerkev in smo doma?

Anonimni pravi ...

tut na poti v šolo in cerkev se lahko poškoduješ:)

Bolje umreti v prometni nesreči na poti do Ku***** kot na poti v cerkev:)
Neka izpeljanka iz onega: bolje s kolesom v...... :)

hehe

Vazna je perspektiva petr..samo to je:) samo to!:)

persson pravi ...

BaM: no ti se pa vzorno obnašaš. :) Zdej grem pa spat.
Gregor: sorry, za mal spamanja, se bova odkupila z Lukatom. :)

Black_ICE pravi ...

No no, persson, ne preveč oblublat pijač, ker pol, ko te pa pokličemo pa vabmo, maš pa sto in en izgovor.

DJG, mam predlog: pejt zravn v Lizbono, pol boš mel pa velik stvari za govort, ko nazaj pridemo. Boš vsaki lahko razlago kk fajn smo se mel, sam da portugalke pa niso tk lepe kot je ona (kateri boš razlago). ;)

Anonimni pravi ...

Ko si omenil to knjigo, sem se počutila kot da nikoli ne bi hodila v srednjo šolo, ker se nisem ničesar spomnila:>.
Se pa definitivno strinjam s persson-om, da se prvi stik dostikrat lažje naveže ob kakšnem kozarču, sploh za takšne, ki sicer ne vedo kaj bi se pogovarjali. Najhuje pa je, če se že prej preden se z neko osebo dobiš obremenjuješ s tem, kaj se boš pogovarjal. Upaš, da bo tista druga oseba takšna, da bo non stop govorila in da tebi ne bo treba preveč:>.

Lp, Nives

Gregor Doler pravi ...

Matr, sem bil kr malo šokiran... Kakšen odziv! No ja, pa sej je prav, da se pri takali temi malo razširi debata...

Skoraj vsi omenjate, da pa je mogoče dobro spiti kak kozarček "za korajžo", da potem beseda lažje steče. Ne vem... Meni se zdi, da po tistem kozarčku človek le zniža prag tolerance za pogovor in se začne meniti o takih zadevah, ki prej ne bi prišle v poštev... Jaz še vedno mislim, da bo treba za moj problem najprej začeti prebirati časopis(da pridem malo bolj v stik s trenutnim dogajanjem), mogoče celo kakšno knjigo(če samo pogledamo, da je knjiga, ki sem jo bral uff... 4 leta nazaj, povzročila, da sem se spomnil na dokaj zanimivo temo?) in podobno.

No, saj ne rečem, kljub zdravemu načinu življenja, ki ga zadnje čase integriram v svoj vsakdanjik, sem še vedno Slovenec in se kdaj pa kdaj oprem tudi na tipični slovensi rešitvi - kozarčku rujnega :)

Evo, sem se ravnokra spomnu nečesa... Lahko bi še kdo napisal "varne" teme za pogovor, pa jih potem objavmo na A=3 blogu, ker smo na tistem blogu sami prijazni in želimo pomagat... ;)

@black_ice: Še najbolj pametno bi blo ja... Spakiram pa grem, problem rešen.
@b-a-m: In kdo je Jure? :D

@persson, b-a-m, black_ice, nives, jure: Kdaj gremo na pir(no, jaz pijem čaj z mlekom...)?