26.1.09

Razmišljam... Erasmus?

Priznam, že kar nekaj časa razimšljam o študiju v tujini. Tako, kot nabiranje izkušenj, razširjanje obzorja, in podobne zadeve... Seveda bi vmes tudi kaj študiral...

Že lani sem se malo poinformiral, kako je s temi zadevami in ugotovil, da pri nas lahko v glavnem greš ali na Erasmus ali pa na IAESTE. Poglavitna razlika je, da erasmus je v bistvu študij, iaeste pa je izključno praksa, se pravi, greš v tujino in tam delaš določen čas.

Ker se je bil treba za iaeste prijaviti že zgodaj v decembru, so bli seveda tudi predstavitveni sestanki že oktobra, katerega sem se tudi udeležil. Ugotovil sem, da imaš skorajda neomejeno izbiro kar se tiče držav, kjer birad delal. Seveda je potem problem izmenjava 1:1, ampak pustimo to... V glavnem, če češ, lahko greš delat tud na Šri Lanko ali pa v Emirate ali pa v Hong Kong. 

No, prejšnji teden so na tehniških fakultetah potekali predstavitveni sestanki za Erasmus in seveda sem se pozanimal tudi kako pa kaj pri tej zadevi... In ugotovil sem, da je izbira držav hudo okleščena. Verjetno, ker smo v Sloveniji tako hudo razviti glede elektrotehnike in ostale države enostavno ne morejo nuditi primernega izobraževanja... :)

Tole so države, med karetimi lahko študent FERIja izbira:  Avstrija  Belgija  Češka  Danska  Finska  Francija  Grčija  Italija  Nemčija  Poljska  Portugalska  Slovaška  Španija  Turčija

Obup, same "bližnje" države! Nobene prekomorske varjante, nič....

Priznam, šel bi v skandinavijo, samo nisem prepričan, da bi zdržal pol leta nizkih temperatur :)

Avstrija in Italija sta res preblizu, pravzaprav teko, da zadeva izgubi smisel.

Potem ostanejo še slovanske države, Nemčija, Belgija, Francija in tople države :)

Hja, bo treba pogledat, kaj nudijo tiste "tople" države...

V glavnem, gotovo se bom še vrnil k tej temi, tačas pa se lahko javi kdo, ki ima drugo leto v mislih študij v kateri izmed zgoraj naštetih držav...  ;)

LP,

Gregor

9 komentarjev:

Black_ICE pravi ...

Pejt v Lizbono, da gremo drug let spet tja! ;)

Gregor Doler pravi ...

Tja glih ne, da ne bote spet na isto lokacijo hodl... ;)

Benjamin pravi ...

Pejt v Španijo, tam je toplo, pozimo samo malo dežja, kar ti prinese zelo malo prtljage. Učenje njihovega jazika pa poteka vsak dan na naši komercialni televiziji. Kako priročno.... :)

Black_ICE pravi ...

Letos je kr ornk medl u Španiji, so v Madridu za en dan zaprl letališče.

bory pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
bory pravi ...

Hm...lejga ekstremista, kr v kako čezmorsko državo bi šou ded :)

Ja nč, se boš mogu sprjaznt s ponujenim, ker Slovenija ozir fakultete majo bore malo opcij glede držav, ki bi jih ti al pa tebi podobni želeli obiskati.
Lahk pa mi pogledaš, ko vidm da maš cajt, s kerimi državami, takimi čezmoskimi in eksotičnimi pa majo naše fakultete kej pogodbe??? :)

Nives pravi ...

@Black_ICE: Ne sme it v Lizbono. Se mar nismo zmenili, da gremo vsako leto za en časovni pas naprej:P?

Black_ICE pravi ...

AAA...točno! Sam rekl smo za enga nazaj. Ker Lizbona je enga nazaj napram nam. Za dva nazaj sta pa pol samo dve opciji: Zelenortski otoki in Azori. Torej Doler, izberi! ;)

Unknown pravi ...

ola!
da se še js mal oglasim :)

erasmus poteka samo v okviru EU, tako da ne moreš iti na izmenjavo na Hrvaško ;) ali pa v Ameriko.
so pa druge izmenjave, ko si potem samo exchange student, ampak ne erasmus. se zna zgodit, da tudi plačaš šolnino in ni nujno da ti fax potem sploh prizna izpite...

španija je velika, tako da če želiš toplo vreme, moreš iti na jug -Sevilla, Huelva , pa še bolj poceni je kot Madrid. :) je pa res, da imajo večino predmetov v španščini, tako da ti js tudi priporočam, da začneš redno gledati telenovele :D

LP,
tanja